Cum mintea ne influențează organismul
- Heal Your Life
- Feb 21, 2020
- 4 min read
Updated: Sep 4, 2020
În excelenta sa carte Antrenează-ți creierul!, dr. Joe Dispenza discută despre posibilele modificări la nivel celular din organism, survenite atunci când o persoană își schimbă gândirea.
Folosind exemplul persoanei care din nerăbdătoare devine una răbdătoare, autorul descrie impactul probabil asupra celulelor din întreg organismul. Așa cum neuronii dezvoltă receptori, la fel se întâmplă cu celulele din organul nostru, la nivelul întregului corp.
Inițial, în exemplul dat de dr. Dispenza, neuropeptidele asociate cu starea de nerăbdare invadează celulele din organul respectiv. Apoi, celulele dezvoltă și mai mulți receptori pentru acea neuropeptidă. Atunci când persoana în cauză devine mai răbdătoare, fluxul neuropeptidelor de nerăbdare își încetează activitatea, care este preluată de fluxul neuropeptidelor răbdării. Apoi, celulele reduc numărul receptorilor de nerăbdare, întrucât aceștia nu mai sunt necesari, dezvoltând, în schimb, mai mulți receptori ai răbdării. Astfel, pe măsură ce ne modificăm mintea sau gândurile, în consecință și corpul nostru se modifică, la nivel celular.

Gândiți-vă la fluxul de neuropeptide ca la o vopsea colorată, iar fluxul sanguin, ca la un curs de apă.
Așadar, schimbându-ne gândirea, schimbăm și culoarea vopselei pe care o "deversăm" în "râu". În aval, stâncile sau pietrele sunt colorate de diverse gânduri pe care le avem. Acum, în spiritul acestei analogii, gândiți-vă la stânci sau la pietre ca la niște celule, dar îchipuiți-vi-le ca niște bolovani spongioși. Pe măsură ce "deversăm" vopselele de diverse culori în aval, celulele se adaptează la schimbările mediului în care se găsesc și dezvoltă mai mult sau mai puțin receptori de aceeași culoare(adică de același tip).
Schimba-ți "culoarea" gândurilor voastre, schimbați-vă corpul la nivel celular!
Așadar, când trecem de la starea de nerăbdare la cea de răbdare sau relaxare, calm, producem substanțe chimice la nivelul creierului și astfel generăm un anumit impact asupra celulelor și sistemelor din organismul nostru.
Creierul și corpul nostru produc mii de substanțe chimice și multe dintre acestea își croiesc drum prin organism(prin sistemele organismului) în mod constant. Cum trecem de la o stare de spirit la alta, chiar și când facem doar o mică modificare, schimbăm tonul dat mixului de culori ce reflectă gândirea noastră.
Dacă aveți înclinații mizicale, vă puteți gândi chiar la gândurile voastre ca fiind generatoare de tonuri muzicale. Fiecare stare de spirit produce o varietate de tonuri cromatice(sau muzicale). O schimbare subtilă de perspectivă produce o schimbare subtilă de ton, care, la rândul său, generează o schimbare subtilă la nivelul celulelor din întreg organismul. În tot corpul, celulele "dansează" în ritmul imprimat de minte.

ADN - ul conține aproximativ 25.000 de gene.
Gândiți-vă la gene ca la niște beculețe(niște luminițe pentru pomul de Crăciun).
Atunci când o genă se activează, se produce o proteină. Această proteină ar putea fi agrenată într-un proces de construcție sau formare, cum ar fi cea a celulelor noi pentru țesuturi, oase, tendoane, sânge sau sistem imunitar; sau ar putea fi o enzimă care ajută la o anumită transformare.
Așadar, să presupunem că o persoană a fost irascibilă și ostilă. Creierul acelei persoane produce neuropeptide de rigoare, iar acesta circulă prin tot organismul, găsind acele celule și țesuturi cu care poate interacționa, unele de aceași "culoare" ori aceleași "sunet". Neuropeptidele interacționează cu celulele și transmit mesaje ADN-ului. Apoi, genele se activează și se produc proteinele.
S-a descoperit că, stresul mental și cel emoțional reduc nivelul proteinelor(hormoni de creștere), astfel, când suntem stresați durează mai mult timp ca o rană să se vinece.
Dacă, în loc să resimțim stresul, suntem calmi, se va accelera procesul de vindecare. Așadar, la nivelul întregului organism, genele răspund minții noastre(sau la ceea ce gândim).
Puterea minții de a produce un efect asupra genelor este mare și nu trebuie să trăim cu teama unui atac de cord sau cu frica de a nu face cancer, mai ales dacă avem cazuri de acest tip în familie.
O schimbare de atitudine și stil de viață poate învinge genele "rele" pe care, poate le-am moștenit.
Faptul că mintea influențează genele ne spune nouă că mintea influențează,de fapt, dezvoltarea celulelor stem, întrucât celule stem au material genetic(ADN).
Celulele stem sunt cele care se transformă într-o mare diversitate de celule, în orice fel de tip de celulă - ca florile fără partea de sus. Astfel, o celulă stem se poate transforma într-o celulă osoasă, într-o celulă a sistemului imunitar, într-o celulă a dermei, într-o celulă cardiacă, sanguină sau chiar într-un neuron. Cum genele sunt activate, celulele stem se transformă în celulele de care este nevoie.
După cum știm, neurogeneza este întreținută de experiențe noi, de stări emoționale puternice, de experiențe spirituale și exercițiul fizic. De aceea, este logic că, mintea are un efect asupra celulelor stem. Este binecunoscut că stresul afectează neurogeneza, totodată, respinge genele de la nivelul ADN-ului din celula stem, necesare transformării în tipul de celulă de care este nevoie pentru vindecare.
Dacă o persoană vizualizează vindecarea unei părți afectate a corpului său, în mod cert, acesta va avea impact asupra transformării celulelor stem în tipurile de celule necesare vindecării.
Vindecarea prin vizualizare - neuropeptidele transmit mesaje ADN-ului din celulele stem și secretă proteine care le "comunică" celulelor stem în ce tip de celulă să se transforme.
Click pe carte pentru a-l achiziționa de pe Libris.ro
Comments