Jurnalul FIAES - procesarea amintirilor neprocesate
- Heal Your Life
- Jan 10, 2020
- 3 min read
Updated: Aug 27, 2020
Indiferent dacă este vorba de incapacitatea de a performa la locul de muncă sau de incidente petrecute în cadrul familiei, în mijlocul prietenilor sau cu un necunoscut de pe stradă, orice amintire rămasă neprocesată conduce în general la o reacție excesivă.
Dacă ții un Jurnal FIAES tu te poți folosi de informații în mai multe feluri:
Te poți folosi de răspunsurile date pentru a identifica amintirea ce stă la baza reacției tale excesive prin folosirea Plutirii Înapoi (click AICI pentru detalii). Notează evenimentul recent, asocierea negativă(click AICI pentru detalii) și amintirea.
Poți urmări de câte ori reacționezi negativ la diferite situații și poți observa dacă aceste reacții sunt mai frecvente în jurul anumitelor emoții și asocieri negative.
Îți poți da seama astfel că reacțiile tale nu sunt deloc misterioase sau întâmplătoare. Ele sunt reacții specifice la anumite tipuri de situații ce îți activează amintirile neprocesate ce generează gânduri, emoții și reacții fizice perturbătoare.

Jurnalul FIAES
Trasează cinci coloane și notează în capul de tabel cele cinci inițiale: F,I și așa mai departe.
F - vine de la Factorul Declanșator. Așa cum am mai spus, situația curentă este conectată cu rețeaua memoriei tale. Ori de câte ori reacționezi excesiv, acest lucru se datorează faptului că situația curentă activează o amintire mai veche rămasă neprocesată. Identifică situația curentă. A fost vorba de o ceartă în familie, de o privire, de un gest, de cineva care ți-a spus ceva, făcându-te să te simți insultat sau exclus, de o problemă? Descrie situația în două-trei cuvinte, pentru a ți-o putea aminti cu ușurință.
I - vine de la Imagine. Ce imagine îți trece prin minte dacă te gândești acum la acest eveniment? În cazul celor mai mulți dintre oameni, această imagine este asociată cu partea cea mai neplăcută a incidentului, cea care îi tulbură cu adevărat, care îi face să roșească stânjeniți, care îi înfurie, îi întristează etc.
A - vine de la Asociere Negativă. Alege o asociere negativă(vezi aici lista), care descrie cel mai bine ceea ce simți atunci când te gândești la eveniment.
E - vine de la Emoție. Ce emoție/emoții simți atunci când te gândești la eveniment?
S - vine de la Senzație sau SUD(Unități Subiective ala Tulburării- scala tuburării emoționale de la 0 la 10). În ce parte a corpului percepi senzații și ce valoare SUD le poți acorda?
După ce ai terminat de notat aceste răspunsuri, aplică tehnica de Schimbare a Respirației sau integrarea în Spațiul(click AICI pentru detalii) în care te simți în siguranță/calm pentru a reveni la starea neutră.

Reține: nu toate experiențele traumatice s-au produs în copilărie. Traumele majore pot avea un impact la orice vârstă. Spre exemplu, Derek era un veteran al Războiului din Irak care a venit la terapie. Folosirea Jurnalului FIAES l-a ajutat să identifice situațiile care îl deranjau și în care Derek reacționa excesiv. Spre exemplu, el a descoperit că se enerva ori de câte ori fiul său Parker plângea. Dacă acest lucru se întâmpla când Derek îl ținea în brațe, el trebuia să i-l dea imediat soției sale. Asocierea negativă implicată era: "Nu pot face față." Iată cum arătau adnotările sale în Jurnalul FIAES:
După ce Derek și terapeutul său au analizat Jurnalul FIAES, ei au aplicat tehnica de Plutire Înapoi. S-a dovedit că problema își avea originea într-un incident petrecut în timpul războiului, care a implicat o femeie ținută ostatic. În schimbul de focuri care a urmat, femeia a fost ucisă, iar fiul ei a început să plângă. Incidentul a tulburat - pe bună dreptate - întregul pluton, deși nimeni nu ar fi putut face ceva pentru a-l împiedica.
Tu ești mai mult decât ceea ce simți: îți poți observa reacțiile și poți face ceva în privința lor.
Folosirea zilnică a Jurnalului FIAES îți dă posibilitatea de a-ți scana ziua și de a-ți clarifica aspectele asupra cărora trebuie să insiști. Ai reacții negative ocazionale sau frecvente? Sunt generate acestea de o singură persoană, sau de mai multe? Se petrec ele atunci când te afli în mijlocul familiei, la locul de muncă, în preajma anumitor prieteni, cunoștințe, a străinilor, sau atunci când ești singur?
În cazul în care continui să fii activat de aceiași factori, cel mai bine ar fi să apelezi la un terapeut profesionist, care să te ajute să îți procesezi amintirile.
- Fragment din cartea Vindecarea traumelor din trecut, de Francine Shapiro

Click pe carte pentru a-l achiziționa de pe Libris.ro
Comments