Mintea,creierul și ceea ce contează cu adevărat
- Heal Your Life
- Oct 27, 2019
- 2 min read
Updated: Aug 19, 2020
Fragment din cartea Vindecarea traumelor din trecut de Francine Shapiro
Noi interacționăm cu această lume printr-un creier și un corp care au mai multe similitudini decât diferente față de celelalte creiere și corpuri. Marea majoritate a oamenilor încearcă să facă ce este mai bine pentru ei și pentru familiile lor,dar în profida bunelor lor intenții,ei se confruntă cu obstacole.
Cauzele acestora pe de o parte sunt genetici,iar felul în care privim lumea în care interacționăm cu ceilalți oameni depinde însă în cea mai mare măsură de experiențele noastre individuale. Acestea sunt stocate în rețelele neuronale ale memoriei ce stau la baza percepțiilor,atitudinilor și comportamentelor noastre.
Tot ceea ce experimentez vreodată devine o amintire în rețeaua memoriei mele,astfel încât să pot da sens acestor experiențe.
Tot ceea ce vezi,orice persoană cu care interacționezi, toate experiențele pe care le trăiești se asociează cu rețelele memoriei tale pentru ca tu să le poți conferi o semnificație.
Spre exemplu: dacă cineva îmi spune să numesc mai multe fructe diferite, eu nu am nici o problemă în a face acest lucru, căci fructele sunt asociate în mintea mea cu anumite rețele ale memoriei... merele,portocalele,perele,afinele etc.
Dacă văd un măr,eu îl recunosc cu ușurință ca fiind fruct, pentru că l-am mai văzut.
Dacă un copil vede pentru prima dată un măr, el nu știe ce să înțeleagă din aceasta experiență. Este ceva rotund și roșu: să fie o minge?
Așadar felul în care reacționezi tu în fața oamenilor din viața ta dar și reacțiile lor față de tine, depind de experiențele voastre din trecut, nu doar de ceea ce faceți în prezent.

Un alt exemplu: imaginează-ți că te-ai certat cu un coleg de muncă(prieten,membru al familiei,etc). Te simti supărat, furios sau speriat, poți de asemenea să ai gânduri negative referitoare la respectiva persoană sau la tine.
Amintirea conflictului se asociează cu alte informații deja stocate în creier, acestea pot include experiențe din trecutul tău asociate cu acest coleg sau alții. De aceea, îți spui în sinea ta:
"Ei bine... asta e! Nu e prima dată că am de-a face cu el și m-am descurcat de fiecare dată."Dat fiind ca sentimentele negative si dialogul interior asociat cu cearta nu iti mai sunt utile creierul tau renunta la ele.
Din păcate unele traume majore,fiind intens tulburătoare emoțional și fizic pot copleși creierul.
Intensa tulburare emoțională și fizică generată de situația respectivă împiedică sistemul de procesare a informațiilor să genereze conexiunile interne necesare, iar amintirea situației devine stocată cum ai experimentat-o.
Spre exemplu, antipatia pe care o simți față de o persoana pe care deabea ai cunoscut-o ar putea avea drept cauză amintirea unei alte persoane pe care acesta ți-o evocă și care te-a rănit cândva. Și uite aici găsim răspunsul de ce timpul nu vindecă toate rănile... pentru că doar noi putem să le vindecăm prin reprocesare și vindecare cu o amintire frumoasă.

Comments