top of page

Scoaterea la lumină a amintirilor perturbătoare

  • Writer: Heal Your Life
    Heal Your Life
  • Jan 5, 2020
  • 2 min read

Updated: Aug 26, 2020

Majoritatea emoțiilor negative sunt cauzate de amintiri neprocesate stocate în creier. Atunci când o astfel de amintire este activată de o situație curentă ce reprezintă similitudini cu cea din trecut, noi experimentăm lumea într-o manieră distorsionată, din cauza emoțiilor, convingerilor și senzațiilor negative asociate cu amintirea.


Amintirea neprocesată cea mai timpurie care stă la baza unei probleme curente particulare este numită(în terapia EMDR) "Amintirea de Temelie".


Dacă identifici un eveniment care te-a deranjat recent, iar tulburarea pe care o simți este exagerată, înseamnă că trebuie să cauți Amintirea de temelie.


Pentru început identifica o situație care te-a deranjat recent. Spre exemplu, ar fi o situație în care ești conștient că ai reacționat excesiv, dar care continuă să te enerveze.


Sursă imagine: Amanda Souza, Unsplash

Sau la un scenariu pe care l-ai imaginat că s-ar putea(sau nu) întâmplă ceva rău. Descrie acest eveniment printr-o frază scurtă, după notezi nivelul SUD(Unități Subiective ale Tulburării - cât de rău te face să te simți amintirea respectivă,0(nu te simți deloc rău) - 10(tulburare maximă) ).


Acum ieși din acea stare(prin exerciții de respirație) și intră în poziția de observator.


Dacă acest exercițiu te-a afectat mult prea mult emoțional, nu aplica exercițiul care urmează, de scoaterea la lumină a amintirilor perturbătoare. În astfel de cazuri cel mai bine este să explorezi aceste amintiri sub supervizarea unui terapeut.


Scanarea emoțiilor(această tehnică se concentrează în principal pe emoțiile și senzațiile fizice pe care le simți) - din poziția de observator, gândește-te la evenimentul care te-a tulburat, dacă simți nevoia, notează în scris răspunsurile:


  1. Când te gândești la acest incident, care ți se pare partea cea mai supărătoare?

  2. Ce imagine a amintirii reprezintă partea cea mai supărătoare? Spre exemplu, felul în care arată cineva, ce a spus sau felul în care a plecat? Dacă nu există nicio imagine asociată cu incidentul sau dacă ai anticipat problema, limitează-te să te gândești la partea cea mai supărătoare.

  3. Ce emoții îți trezește gândul sau imaginea respectivă?

  4. Ce senzație corporală percepi?

  5. Ce gânduri negative îți trec prin minte(asociate cu ele)?

  6. Asociează imaginea cu gândul negativ și percepe senzațiile corporale asociate cu el.

  7. Rămâi concentrat asupra acestor emoții și scanează-ți amintirile din copilărie. Care este amintirea cea mai veche a unui eveniment care te-a făcut să te simți la fel ca acum?

  8. Ce valoare ai da acum,pe scala SUD(0-10) acestei amintiri?

  9. Dacă percepi o senzație corporală neplacută și/sau dacă valoarea SUD este minim 3(sau mai mare), cel mai probabil amintirea nu a fost procesată complet. În acest caz, alege câteva cuvinte care să te ajute să identifici mai ușor amintirea din copilărie(cum ar fi: "pierdut la mall", "pălmuit în tabără", "prins că am furat în clasă" etc.).

  10. Notează amintirea, în dreptul incidentului curent, inclusiv vârsta pe care o aveai când s-a petrecut și valoarea SUD pe care i-o acorzi.


Revenirea la starea neutră - aplică tehnica de Schimbare a respirației sau de integrare în spațiu în care te simți în siguranță/calm, pentru a reveni la o stare neutră.


Dacă imaginea din copilărie se dovedește prea tulburătoare, imaginează-ți-o deasupra unei canistre cu vopsea și amestec-o cu acesta până când dispare complet.


Canistra cu Vopsea este o tehnică de dizolvare a imaginilor mentale, similară Personajul de Desene Animate(vezi: testează-ți echilibru mental), te ajută să scapi de dialogul mental negativ.


Click pe carte pentru a-l achiziționa de pe Libris.ro

Comments


Rate UsDon’t love itNot greatGoodGreatLove itRate Us

Subscribe Form

©2019 by Spirit-Minte-Corp. Proudly created with Wix.com

bottom of page