Fairplay: o ofertă din care ambele părți au de câștigat
- Heal Your Life
- Mar 3, 2020
- 3 min read
Updated: Sep 6, 2020
"Să iubești cum se cuvine este pricipala datorie în toate relațiile importante, nu doar în legăturile romantice." - Bell Hooks
Întotdeauna sperăm să creăm o lume aparte alături de prietenii apropiați, de membrii familiei și parteneri, o lume în care ne așteptăm să fim tratați corect, cu grijă, cu tandrețe și compasiune. Sperăm să putem avea încredere că angajamentul pe care ni l-am asumat este reciproc și depunem eforturi susținute pentru a-l ține în viață.
"Cu toții credem că știm ce este corect, dar nu suntem întotdeauna de acord cu soțul sau soția, cu un prieten sau cu un copil(în creștere sau devenit adult). Și atunci, ce-i de făcut?
Corectitudinea e un amalgam de credințe, tradiții și numeroase adevăruri care uneori sunt contradictorii. Totuși, trebuie să înveți să fii drept, ca să îți păstrezi relațiile sănătoase și să faci astfel încât dragostea să dureze." - B. Janet Hibbs
Prin acest sfat, Hibbs îți cere să fii dispus să lași de la tine și să abordezi problemele dintr-o perspectivă nouă. Eu numesc acest lucru "dorința de a o lua de la capăt", așa cum facem în meditație. Fii deschis către alte căi pe care le ai la dispoziție ca să relaționezi cu tine însuți și cu ceilalți. Nu trebuie să ai mereu dreptate.
Dacă ne gândim cu adevărat la "etica relațiilor", asta înseamnă că eu susțin să duci cea mai bună viață pe care o poți duce și de asemenea, tu mă susții pe mine. Suntem cosponsori. Privim acest timp petrecut împreună ca pe un efort comun de a ne face viața mai bună reciproc.
Asta nu înseamnă să ținem un registru contabil. "Am făcut trei lucruri bune pentru tine; așadar, când ai de gând să faci și tu trei lucruri bune pentru mine?"
Iubirea autentică nu ține scorul. Suntem conștienți că, din când în când, nevoile unuia vor avea prioritate în fața nevoilor celuilalt sau că, la un moment dat, unul dintre cei doi nu va putea să participe la fel de mult ca de obicei. Totuși, fiecare persoană trebuie să simtă că e văzută și respectată, că nevoile sale sunt luate în considerare. Important este ca reciprocitatea să fie ca un balans în care cei doi fac schimb de roluri, fapt ce duce la un sentiment de genorozitate.

"Majoritatea oamenilor se gândesc la o relație reușită ca fiind de tipul 50-50. Eu și câinele meu avem o relație de 100-100." - autor anonim
Important este să stabilim un vocabular comun, sigur, în cadrul relației; să știi ce lucruri contează pentru tine și pentru cei dragi, iar asta nu pentru a susține un sistem tranzacțional, ci pentru a oferi în mod autentic, adică animat de dorința de a da pur și simplu - mai degrabă decât, bunăoară, de a oferi ceva ce crezi tu că ar conta.
Ideea de a fi " fairplay" într-o relație este complicată fiindcă cu toții avem propriul mod de a defini corectitudinea.
Când ne agățăm de propria definiție a corectitudinii în timpul unui conflict cu cineva drag, nu înseamnă că nu suntem corecți, ci că nu suntem atât de deschiși pe cât am putea să fim față de noțiunea "amestec de credințe"- adică față de ideea de compromis.
În relații, să fii etic - "fairplay"- înseamnă să fii capabil să abordezi lucrurile dintr-o perspectivă nouă, în mod constant. Nu ne agățăm de un set de idei despre ce credeam că e "bine sau rău", ci suntem deschiși să creăm împreună cu cei dragi un sistem în care și noi, și ei să simțim că suntem ascultați, văzuți și recunoscuți.

Când ești stresat, sau situația îți scapă de sub "picioare", încearcă acest exercițiu de meditație:
1. Așază-te confortabil, cu spatele drept. Poți să închizi ochii sau nu; privește în jos, îndreaptă-ți atenția către propriul corp, fii atent la orice senzații ai în palme(căldură, frig,presiune). Respiră firesc, observând fiecare respirație și fiecare expirație. Simte o respirație, apoi elibereaz-o. Concentrează-te pe senzații, nu pe cuvintele care le însoțesc.
2. Pe măsură ce gândurile, emoțiile și grijile îți vin în minte, observă-le și lasă-le să treacă. Nu îți vei curăța mintea când meditezi, ci mai degrabă îți vei dezvolta capacitatea de a observa ce te distrage, pentru ca apoi să te poți corecta.
" Cu siguranță că există diferențe mari între noi... Dar nu ele ne separă, ci mai degrabă refuzul nostru de a recunoște acele diferențe." - Audre Lorde
Click pe carte pentru a-l achiziționa de pe Libris.ro
Yorumlar