top of page

Terapia prin artă

  • Jan 25, 2020
  • 3 min read

Updated: Sep 2, 2020

Un hobby ne poate îmbunătăți calitatea vieții pentru că ne eliberează de stres, de emoții negative și ne distrage de la problemele personale și profesionale.

Activitățile care ne fac plăcere ne scot din rutina de zi cu zi și ne relaxează. Cei care au un hobby sunt poate cel mai aproape de satisfacția de a face ceea ce le place.

În cadrul ședințelor de terapie prin artă, pacienții realizează o activitate artistică, apoi interpretează și dau sens simbolurilor reprezentate în imagini, desene, fotografii etc. Deși sunt simboluri care au o semnificație universală, în cadrul art-terapiei persoana dă propria interpretare simbolurilor cu care lucrează.

După finalizarea sesiunii, dacă este posibil din punctul de vedere al stării pacientului, terapeutul îl sprijină și îl încurajează să vorbească despre sentimentele pe care le-a trăit în timp ce a realizat activitatea respectivă și cum se simte acum.


Scopul terapiei prin artă constă în explorarea emoțiilor, scăderea anxietății și gestionarea comportamentelor problematice.


Terapeutul nu învață pacientul să deseneze sau să compună muzică, ci îl susține în a folosi arta așa cum o înțelege el pentru a-și dezvolta încrederea în sine și a atinge obiectivele terapeutice.

În SUA, de exemplu, terapia prin artă este frecvent practicată în școli, spitale, centre de reabilitare, ajutându-i pe cei care au trecut printr-o situație traumatizantă sau care suferă de afecțiuni fizice sau psihice.

Ce arată studiile?

Cercetarea privind efectul art-terapiei este încă la început. Rezultatele obținute până în prezent sunt deocamdată insuficiente pentru a fi trase concluzii generale legate de eficiența acesteia în ceea ce privește vindecarea și posibilele riscuri asociate.


În continuare sunt prezentate câteva date obținute în urma unor astfel de cercetări:


Efectul terapiei prin artă asupra copiilor

Într-un studiu la care au participat fetițe cu vârsta între 8 și 11 ani, victime ale unor abuzuri sexuale, cele care au avut parte de o intervenție terapeutică bazată pe terapia prin artă au prezentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește depresia și anxietatea.


În cazul unor copii bolnavi de leucemie care sufereau intervenții medicale durereoase (biopsia măduvei spinării) terapia prin artă s-a dovedit benefică, făcându-i mult mai cooperanți și mai concentrați.


Rezultatele unei cercetări la care au participat copii cu tulburarea de stres post-traumatic au arătat că simptomele celor care au participat la terapia prin artă nu s-au modificat semnificativ comparativ cu cei care nu au avut intervenții terapeutice, deși cei din prima categorie au prezentat mici semne de îmbunătățire la nivelul stresului acut. De aceea sunt necesare studii suplimentare.


Efectul terapiei prin artă asupra bolnavilor

Într-o cercetare la care au participat femei care sufereau de cancer la sân s-a ajuns la concluzia că activitățile artistice din cadrul terapiei, deși nu le-a schimbat starea de spirit, a avut efecte benefice la nivelul calității vieții acestor bolnave. E nevoie însă de mai multe teste pentru a vedea dacă îmbunătățirea calității vieții se păstrează și pe termen lung.


O analiză a studiilor realizate privind rolul terapiei prin artă asupra stării psihice a pacienților care suferă de cancer a arătat că terapia prin artă este folosită pentru a minimiza efectele secundare ale tratamentului și pentru a-i ajuta să facă față mai bine bolii. Cu toate acestea cercetătorii au ajuns la concluzia că cercetarea este abia la început în acest domeniu, de aceea este nevoie de studii suplimentare privind rolul terapiei prin artă asupra bolnavilor de cancer.


Institutul Cochrane a analizat în 2009 cercetarea realizată până la acel moment privind efectul utilizării terapiei prin artă asupra bolnavilor de schizofrenie. Din păcate au găsit doar două cercetări în acest domeniu care să fi respectat condițiile de standardizare, însă numărul de participanți a fost prea mic, iar concluziile lor neclare în ceea ce privește beneficiile și riscurile terapiei prin artă la schizofrenici.


Terapia prin artă nu necesită din partea pacientului un anumit simț artistic, creativitate sau experiență în realizarea unor obiecte de artă.


Terapia prin artă activează și stimulează o parte mai mare din creier decât simpla verbalizare a unor emoții, sentimente, trăiri, ceea ce, spun art-terapeuții, favorizează găsirea de soluții și de modalități de coping si antrenează creativitatea.


Terapia prin artă poate fi utilizată atât ca metodă de vindecare, cât și ca metodă de diagnostic, în special în cazul copiilor, pentru care este dificil să se exprime verbal, mai ales dacă au trecut prin momente traumatice (violență, pierderea cuiva drag, etc). Exprimarea prin intermediul desenelor este cu siguranță mult mai facilă pentru ei.


Terapia prin artă are o largă adresabilitate: nu există limite de vârstă, de studii sau pregătire profesională a participanților.


Art-terapia poate fi practicată și dincolo de ședințele din cadrul terapiei și în același timp pacientul poate reveni la ceea ce a lucrat, reexamina și trăi sentimente și emoții diferite de cele inițiale.


Sursă imagini: Unsplash

Comentários


Rate UsDon’t love itNot greatGoodGreatLove itRate Us

Subscribe Form

©2019 by Spirit-Minte-Corp. Proudly created with Wix.com

bottom of page